37% от работната сила в Европа няма цифрови умения
Секция: Технологии
11 Януари 2018 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
37% от работната сила в Европа няма цифрови умения

/КРОСС/ „Общо 37% от активната работна сила в Европа няма основни цифрови умения при положение, че след 2020 година над 90% от работните места ще изискват такива". Това обяви в интервю за БТВ еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

По думите ѝ общо 44% от жителите на ЕС нямат дигитални умения, т.е. около 170 млн. души. Според Габриел обаче „не трябва да налагаме на хората какво да правят" и е нужна по-скоро широкомащабна информационна кампания, защото „95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка".

Какво можем да очакваме в ресора на нашия еврокомисар по време на европредседателството?

„През февруари ще бъдат издадени първите 1000 ваучера по инициативата „WiFi за теб" - безплатен безжичен интернет на обществени места за 6-8000 общини в цяла Европа. Разчитам на активността на българските общини. Това е начин за привличане на инвестиции", коментира Мария Габриел.

„Освен това 5-6000 студенти ще имат възможност за до 5-месечен трансграничен стаж в областта на цифровите технологии. Искаме да привлечем студенти от хуманитарните, социалните науки, тези, които могат да видят чрез новите технологии по-голям шанс за реализация", каза още Мария Габриел.

Тя анонсира, че през следващите коледни празници ще можем да пазаруваме онлайн без да бъде дискриминирани на база локация - пробив, дошъл след успешни преговори.