Стойчев: Новото антикорупционно законодателство е безобразие
Секция: Интервюта
11 Януари 2018 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стойчев: Новото антикорупционно законодателство е безобразие

/КРОСС/ Като безобразие определи новото законодателство за борба с корупцията социологът Кънчо Стойчев, след като вчера президентското вето над закона беше преодоляно в парламентарната правна комисия. В сутрешния блок „Добро утро, България" на радио „Фокус" Кънчо Стойчев коментира, че проблемът на страната ни е не самата корупция, а това, че не се борим с нея.

„Акт на безобразие ще нарека директно новия Закон за борба с корупцията, който спокойно може да наречем „Закон за неборба с корупцията". Факт е, че в България няма висш политик, осъден за корупция, и ние сме единствената страна в света. Ние не сме на първо място по корумпираност, това е спекулация и недоброжелателност. Наскоро завърших глобално изследване, отново по въпросите с корупцията, в над 60 страни в света, то показва, че България изобщо не е на дъното, но по един показател се намираме там и това е, че не се борим с корупцията", коментира Стойчев.

Той допълни, че у нас има достатъчно закони, с които да се бори корупцията стига, обаче, те да се прилагат ефективно.

Социологът говори и по темата за започващото официално днес европредседателство. Според него преекспонирането му ще доведе до сериозни разочарования. По думите му твърдението, че страната ни председателства Европа е далеч от истината, тъй като ротациононното поемане на тази задача дава на България само техническа функция.

„Истината е следната - има Съвет на министрите в Европа, чисто ритуално този съвет, ротационно за шест месеца се председателства от дадена страна. Не искам да подценя ролята на председателя на едно събрание. Това е една техническа функция и да се създават очаквания за някакви постижения на България в изпълнението на тази функция е много подвеждащо и би могло да се превърне в бумеранг и разочарование. Да, ние трябва да се справим с тази техническа задача и смея да твърдя, че ще се справим, но нищо повече от това не следва", обясни той.

Кънчо Стойчев коментира още, че това, което ще последва от председателството е, че България ще попадне под светлините, насочвайки вниманието на Европа към нас.

„Така обаче изпъкват убийства и корупционни проблеми, с които държавата ни е неспособна да се справи", добави социологът.