ЕК предлага инвестиция от 1 милиард евро в европейски суперкомпютри
Секция: Технологии
11 Януари 2018 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК предлага инвестиция от 1 милиард евро в европейски суперкомпютри

/КРОСС/ Европейската комисия обяви плановете си да инвестира съвместно с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа, съобщават от пресслужбата на институцията.

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големи обеми от данни и носят ползи на обществото в много области - от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви:

"Суперкомпютрите вече са в основата на важни постижения и иновации в много области, които пряко засягат всекидневния живот на европейските граждани. Те могат да ни помогнат да развием персонализирана медицина, да пестим енергия и да се борим по-ефективно срещу изменението на климата. Подобряването на европейската инфраструктура от суперкомпютри предлага огромен потенциал за създаване на работни места и е ключов фактор за цифровизацията на промишлеността и за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика."

Приносът на бюджета на ЕС в инициативата ще бъде около 486 млн. евро по актуалната многогодишна финансова рамка; със същата сума ще се включат и държавите членки и асоциираните държави. До 2020 г. общо около 1 млрд. евро публично финансиране ще бъдат инвестирани, а частните членове на инициативата ще се включат и с непарично участие.