Влизане в Еврозоната ще донесе по-ниски лихви на кредите, обявиха евродепутати
Секция: ИКОНОМИКА
12 Януари 2018 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влизане в Еврозоната ще донесе по-ниски лихви на кредите, обявиха евродепутати

/КРОСС/ Покрай началото на българското председателство на ЕС, отново се заговори за намеренията на нашата страна да подаде документи за влизане в "чакалнята на Еврозоната" - ERM2.

„При въвеждане на еврото, българските граждани и българският бизнес ще имат възможност да получават по-евтини кредити",, коментира в студиото на Нова телевизия „Здравей, България" евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Рискът на страната ще бъде по-нисък и банките ще може да се акредитират на по-ниски лихви. Ние обаче трябва да останем минимум 2 години в механизма ERM2, но можем да решим да бъдат и три години", заяви от своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

„Влизането в Еврозоната ще даде голяма възможност и гъвкавост на малките и средните предприятия в България и това ще ги направи по-конкурентоспособни. Те ще могат да разполагат с кредити на по-добри условия", смята евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

Тримата коментираха и редица други теми, свързани с европейското членство на България, включително и темата за това какво трябва да бъде развитието на отношенията между ЕС и Турция.

„Ние сме съседи с Република Турция. Наш национален интерес и да имаме добри отношения с Република Турция по отношение както на сигурността, така и на икономиката и енергетиката. За нас е важно да има размразяване на взаимоотношенията между ЕС и Турция", смята Андрей Ковачев.

„Турция не е европейска държава, няма да стане европейска държава и няма да стане член на ЕС, не трябва да се лъжем. С Турция трябва да имаме по-специални отношения, заради нейното геополитическо място. Фактът, че турският президент използва опита за преврат да наложи една изключително тежка диктатура в държавата си, да арестува журналисти и да уволнява учители, би трябвало да притеснява хората в Брюксел", смята от своя страна Ангел Джамбазки.

„Проблемът е огромен и той тежи с пълна сила върху раменете на премиера Бойко Борисов. Ако той иска да има успешно председателство, час по-скоро трябва да преформатира властта и да се освободи от тежкия воденичен камък, наречен „краен национализъм", коментира Илхан Кючук.