Министър Цачева: В интерес на всички е Европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цачева: В интерес на всички е Европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо

/КРОСС/ В интерес на всички европейски граждани е Европейската прокуратура да започне да функционира възможно най-бързо. Ще работим приоритетно за институционализиране на Службата и за изграждане на отношенията с партньорските институции и служби, с неучастващите държави членки и с трети страни, заяви преди минути министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на клъстерната среща „Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие".

Пред колегиума на еврокомисарите Франс Тимерманс, Федерика Могерини, Йоханес Хан, Невен Мимица, Димитрис Аврамопулос, Кристос Стилианидис, Вера Йоурова и Джулиан Кинг министър Цачева изтъкна, че българското председателство разчита на добра комуникация и взаимно сътрудничество в насока структуриране на Европейска прокуратура.

„Окуражени сме от обстоятелството, че с голямо мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина на инициативата", допълни Цачева.

В изказването си тя акцентира, че ключово значение в област „Правосъдие" е подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства, както и създаването на работещ механизъм за съхраняване на данни. По думите й въвеждането на минимален стандарт на европейско равнище за изпращането и изпълнението на молби за правна помощ за предоставяне на електронни доказателства ще е полезен инструмент в борбата срещу престъпността. Мерките ще улеснят разследващите органи при упражняването на тяхната компетентност.

Министър Цачева обърна внимание и на амбицията на българското председателство за успешното приключване на триалозите по предложението за Директива за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред.