От туристическия бранш с писмо до премиера, търсят консенсусно решение за Банско
Секция: Туризъм
12 Януари 2018 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От туристическия бранш с писмо до премиера, търсят консенсусно решение за Банско

/КРОСС/ Туристическият бранш внесе предложение в Министерски съвет в търсене на консенсусно решение за Пирин и ски зоната в Банско.

Новият план за управление на Пирин предизвика протести на природозащитниците, изкара и на контрапротест привърженици на развитието на ски зоната. В тази връзка от Асоциацията на българските туроператори и травъл агенти, Българската асоциация за алтернативен туризъм и директора на Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма беше внесено в МС следното предложение за търсене на консенсусно решение за Пирин и ски зона Банско за устойчиво развитие на планински туризъм в Р България

Ето какво гласи то:

Уважаеми Г-н Министър-Председател,

На 26.12.2017 г. по мейл и в деловодството на МС беше внесено предложение за създаване на оперативна работна група към Министерски съвет от представители на туристическия бизнес и на екологични сдружения, за търсене на консенсус за развитието на ски-туризма в Национален парк Пирин и развитие на планинския и ски-туризъм в България.

С Решението на МС от 28.12.2017 г. по същество не беше предложено никакво смислено и обществено приемливо решение.

Факт е, че общественото напрежение расте и то не е защото това решение беше взето между празниците, в отсъствие на икономически анализ и добре защитени от практиката мотиви, решение, което обижда българския народ и то на старта на българското европредседателство.

Факт е, че министър Нено Димов си позволява открито да взима страна и открито да лобира за едно решение, което облагодетелства един тясно корпоративен интерес, а не местната икономика и интересите на хората от Банско и Разложкото поле. Факт е, че вместо да бъде истински министър на околната среда и водите, г-н Димов се изживява като министър на икономиката, на регионалното развитие или на туризма. Факт е, че г-н Димов подведе Вас и своите колеги в Министерски съвет с предложената от него трактовка на решение за „втора кабинкова линия" в планината над Банско и процедиране на промени в План за управление на НП Пирин, обект на световното и българското природно наследство.

Факт е, че самото Решение за„втора кабинкова линия", възлагащо процедиране на предложение от министъра на околната среда и водите за втора кабинкова линия по законовия ред, всъщност не решава въпроса с допустимостта на тази инвестиция в рамките на сегашния концесионен договор и не гарантира едно качествено и полезно инвестиционно намерение и съответно отлага втората кабинка за неопределено време.

Факт е също така, че Решението за промени в Плана за управление на НП „Пирин" противоречи на духа и буквата на два български закона и на европейски директиви, а към днешния ден и на влезлия в сила Закон за концесиите и като цяло на антимонополната практика в Европейския съюз. Това решение предполага корупция и зависимости, за които Европейският съюз постоянно алармира.

Ние не виждаме друг изход от така създалата се ситуация, която само ще продължи да ескалира и след 11.1.2018 г., освен отмяна на Решение 646/ 2017 г. на МС, както и сваляне на доверието от г-н Нено Димов като министър на околната среда и водите. Материята на околната среда е прекалено важна за здравето на хората, за състоянието и качеството на водите, въздуха и това, което ражда нашата земя - храните, и това прави темата особено чувствителна за всеки българин. Тази материя кореспондира и с темата за опазване на старите гори и, конкретно в случая с вековните гори от бяла и черна мура в Пирин, които имат огромно значение за екосистемата на Пирин и за качеството на живот на населението в целия пирински край. Това решение е в противоречие и с политиките в ЕС за развитие на предприемачеството, както и с публичните стратегии за устойчиво развитие на туризъм в България (Министерство на туризма) и на Стратегия 2020 за развитие на Община Банско.

Това решение поставя реално пред световната и европейска общественост и въпроса за отпадане на статута на НП „Пирин" като световно природно наследство на ЮНЕСКО. За Европа това би бил един прецедент. На други континенти причини за изчезването на обекти на световното наследство/ отпадането на такива обекти от списъка биват следствие от природен катаклизъм, сравним с масови пожари, наводнения и т.н. или разрушителни действия, предприети от политически режими и терористични групи.

Г-н Министър председател,
Като представители на признати и разпознаваеми туристически сдружения, и като ценим авторитета на България, който самия Вие се опитвате да защитите, чрез действия на международната сцена, при създалата се ситуация, предлагаме:

1. Да бъдат отменено изцяло Решение на МС 646/29.12.2017 г. в частта на приетите изменения в действащия План за управление на Национален парк Пирин ;

2. Да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да проведе подготовка за изменение в План за управление на НП Пирин, указващи специално възможност за строителство на втора кабинкова линия при съобразяване с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опасване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения. На база на предложенията по тези оценки да се подготви и окончателното предложение за изменение в ПУ на НП Пирин

3. За бъде извършен икономически анализ и екологична оценка по Закона за опазване на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие на действащия Концесионен договор и Проекта за сключване на допълнително споразумение към концесионния договор за "Ски зона Банско".

4. Да бъде създадена експертна група по т.2 и т.3, която да предложи решения и Харта за устойчивото развитие в планините на България, включително на туристическите зони, места и точки (Vista point) и развитието на отговорен туризъм в цяла Стара планина и нейните предпланини и подбалканската котловина, Средна гора, Странджа, Родопи, Рила, Пирин, Осогово, Беласица и Славянка и Витоша.

В тази връзка, при желание от Ваша страна, имаме готовност да съдействаме със създаването и модерирането на оперативна работна група към Министерски съвет, която да отчете интересите на заинтересованите страни, да потърси пресечна точка на тези интереси и да предложи за по-широко обсъждане консенсусни решения за развитието на туризма и ските в Пирин и другите ни планини, както и визия за планинския туризъм в България като цяло. Предлагаме тази работна група да се състои от ограничен брой представители на ключовите в конфликта заинтересовани страни (общо до 7-8 човека) - по един представител съответно на държавната власт, местната власт, научните институции, инвеститорите (вкл. концесионера), туристическия бранш, екокоалицията и туристическите сдружения. Този състав следва да бъде балансиран и предварително съгласуван между страните.

Своевременното разрешаване на този конфликт би бил голям успех в светлината на Европредседателството на България и ще укрепи авторитета на правителствената коалиция. То би подсказало, че Вашето правителство се вълнува от мнението на мнозинството българи, че застава зад интересите на българите в планинските и селски райони, които заслужават равностойно и много по-голямо внимание от интересите на концесионера Юлен АД и които се считат за забравени от централната власт.
С уважение,

Любомир Попйорданов - председател на УС на Българската Асоциация за Алтернативен Туризъм

Димитър Попов - член на УС на Българската Асоциация на Туроператорите и Туристическите Агенции

Доц.д-р инж Румен Драганов - директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, УниБИТ

Единият от подписалите се - - председател на УС на Българската Асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов коментира темата и пред БНР, като обяви, че има много големи дефицити в Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма.

„Има Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България, която е работена през 2017 година, в нея се казва, според оценителните доклади на ЕК и Световната банка, България в началото на процеса на устойчиво развитие, е с неефективно управление на ресурсите и ниско ниво на екологични иновации, високи стойности на замърсяване на въздуха, дефицити по отношение на опазване на околната среда и биоразнообразието и неразвит капацитет за адаптация към климатичните промени. Затова настоящата стратегия за развитие на българския туризъм се фокусира върху една единствена цел - да осигури условия за устойчиво развитие на сектора чрез баланс между благополучието на туристите и местните общности, нуждите на природната и културна среда и развитието на конкурентоспособността на дестинацията и бизнеса. Това се казва в намерението на тази стратегия. Отчитат се дефицитите, а те са много големи, свързани са именно с природната среда и културните ценности. Така че - ще променяме всичките закони. Вместо да говорим за този лозунг, който е обединяващ за Българското европредседателство, че „Заедно сме по-силни", правителството се опитва да ни конфронтира - едни скиори срещу други скиори. Това не е битка между хора, които карат ски или не карат ски", коментира .

Според Попйорданов, преди да се говори за каквото и да било друго, трябва да се говори за закони и прозрачност:

„Преди да говорим за втори кабинков лифт на Банско, трябва да говорим за закони. Законите са основополагащо нещо, и в България трябва да бъдат. В ЕС те са наистина в същността на ЕС, заедно със свободното движение на капитали.Това трябва да е линията ни на поведение и на развитие на туристическия бизнес".

Относно написаното писмо до правителството шефът на Асоциацията за алтернативен туризъм коментира:

„За нас, като хора от бизнеса, бихме желали да видим в постъпките на управлението икономическа мисъл и създаване на някаква прозрачност. Смятам, че и най-запалените скиори биха желали да знаят кой стои зад концесията. Това искаме с това писмо", подчерта Попйорданов.