България има право да стане член на Еврозоната, според Жан-Клод Юнкер
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България има право да стане член на Еврозоната, според Жан-Клод Юнкер

/КРОСС/ „Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член на Еврозоната, но тя има пълно право да се присъедини". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на официалната пресконференция след срещите му с премиера Бойко Борисов и президент Румен Радев в петък.

„Страната ви върви в правилната посока. Безработицата спада, а прогресът е много бърз", каза още Юнкер.

Той подчерта, че работата по изготвянето на финансовата рамка на Европейския съюз не бива да се бави.

Юнкер за пореден път изрази задоволството си от факта, че България определя бъдещето на Западните Балкани като един от основните приоритети на своето европредседателство.

За мен е огромно удоволствие да съм в София отново. Отблизо следях подготовката не само за председателството, но и на процеса на присъединяване към ЕС от толкова години и винаги съм се гордял, че бяха човекът, който от името на ЕС подписах договора за присъединяване на България. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Българското председателство се случва в съществен момент за ЕС, имаме нужда от съгласие относно приоритетите на българското председателство, не само с българите, но и с другите граждани на ЕС, подчерта Юнкер.

За нас от комисията това, което е най-важно, е подобряването на свързаността на Западните Балкани и относно Турция. Ако 1% от БВП стане реален бюджет, бихме могли да изпълним всичките очаквания на ЕК. Това трябва да се случи, да увеличим капацитета на ЕС и нашия капацитет, добави Юнкер.

Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция в НДК.

Той коментира и темата за Западните Балкани и посочи, че най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктура на Балканите, която да осигурява свързаност. Това не само не носи риск на ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, повече туризъм и сближаване на хората в целия съюз,посочи Борисов.

Той благодари за подкрепата и за всичко, което ЕК прави за България. Премиерът се извини на хората за притесненията през тези два дни заради засилената полицейска охрана и задръстванията.