Откриха 8 глетчера на Марс
Секция: Наука
12 Януари 2018 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха 8 глетчера на Марс

/КРОСС/ Учени от американския Геологически институт обявиха, че са открили поне 8 глетчера на Марс, съобщава онлайн изданието CNET, цитирано от Vesti.

Тези образувания могат да се окажат ключови за поддържането на бъдещите човешки бази. Освен това ще дадат и важни отговори за историята на Червената планета.

Откритията са направени благодарение на снимки на Марс от последните няколко години. Те са взети от модула MRO, който обикаля в орбита около планетата. Става дума за стръмни пропасти с дълбочина около 100 метра, на които има лед. Той се оказва по-разпространенq отколкото учените са смятали досега, коментира Колин Дъндас, един от авторите на проучването.

Според него и колегите му, не става дума за малки късове лед или няколко замръзнали молекули. Учените смятат, че пропастите всъщност са части от големи глетчери, които покрити с тънък слой пръст и камъни отгоре. Това прави проучването им много по-лесно. Самите падини може да се окажат и добър източник на информация за историята на Червената планета, които да са "записали" важни събития.

Освен това ледниците може да се окажат важен източник на вода и гориво за бъдещите бази на планетата. Ако ледът действително е толкова много, колкото изглежда, това ще е добра новина за бъдещите колонизатори. Основният проблем е, че повечето такива глетчери са на доста голяма височина, което прави условията още по-студени и сурови. Учените ще потърсят индикации и за глетчери по-близо до екватора, което ще улесни тяхното изследване и евентуално използване още повече.