ООН към страните членки: Гответе се за значителна миграция
Секция: СВЯТ
12 Януари 2018 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН към страните членки: Гответе се за значителна миграция

/КРОСС/ „Страните в ООН трябва да се подготвят за справяне със значителни миграционни движения", предупреди генералният секретар на организацията Антониу Гутериш в публикуван доклад, цитиран от „Франс прес".

„Страните членки трябва спешно да разработят стратегия за управление на големи миграционни потоци", подчерта Гутериш.

Той отбеляза, че има очевидно припокриващи се елементи в това предизвикателство и залозите в Глобалното споразумение за миграцията, което трябва да бъде договорено тази година, предава БТВ.

Според ООН официалните преговори се очаква да започнат през февруари, а на междуправителствена конференция в Мароко през декември да бъде приет документ. В края на миналата година САЩ обявиха, че се оттеглят от работата по споразумението заради разпоредби, които противоречат на новата имиграционна политика на президента Доналд Тръмп.

„Глобалното споразумение е възможност не само за страните членки, но и за системата на ООН, за възприемане на по-амбициозен подход за управляването на миграцията", подчерта в доклада си Гутериш.
От 2000 г. броят на мигрантите по света се е увеличил с 49 процента, превишавайки двойно естествения прираст на световното население (23%), се казва в доклада.

Гутериш се позовава на данни на Международната организация по миграцията, според които мигрантите по света днес са около 258 милиона души, така че делът им от общия брой на населението е нараснал от 2,8 на 3,4%.

„Демографските тенденции и други фактори, като последиците от климатичните промени, вероятно ще съдействат за още по-големи миграции в бъдеще", предупреди Гутериш.