Русия обяви за "неподходяща" международна конференция за Северна Корея
Секция: Русия
12 Януари 2018 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия обяви за "неподходяща" международна конференция за Северна Корея

/КРОСС/ Русия разглежда международната конференция за Северна Корея във Ванкувър, насрочена за следващата седмица, като "неподходяща" на фона на неотдавнашното сближаване между Пхенян и Сеул. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Москва вижда срещата като "съживяване на подхода и манталитета от Студената война", особено след като участващите страни са бивши членове на коалицията, сформирана по време на Корейката война от 1950-1953 г.

Захарова напомнила, че Съветът за сигурност на ООН наскоро наложи нови санкции срещу Пхенян заради неговата ядрена и ракетна програма, разглеждайки го като единственото легитимно и правно обвързващо международно решение по въпроса.

Конференцията за кризата около Северна Корея ще започне във Ванкувър на 16 януари, като външните министри на Канада и САЩ ще са домакини. Други участници ще бъдат министри от 17 страни, включително Южна Корея, Индия, Великобритания, Франция. Русия, Китай и Северна Корея няма да участват на конференцията.