Продажбата на лифтовете на Витоша скара общинарите в София
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продажбата на лифтовете на Витоша скара общинарите в София

/КРОСС/ Продажбата на лифтовете на Витоша скара общинските съветници в местния парламент на София. От ДСБ, "Да, България" и "Зелените" обвиняват ГЕРБ и тогавашния кмет Бойко Борисов, че са позволили приватизацията на въжените съоръжения в планината.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герждиков обаче представи протокол от решението, взето през 2007 г., когато в съвета няма нито един представител на ГЕРБ, а с гласовете именно на тогавашната десница предложението за отдаване на лифтовете се приема. Според управляващите единственото решение на проблема със ски съоръженията и достъпа на столичани до планината е изготвяне на нов план за управление на Витоша.

Според твърденията на най-новото дясно обединение - ДСБ, Да, България и Зелените, през декември 2007-а, при кмет Бойко Борисов и мнозинство на ГЕРБ в Столичния общински съвет, въжените линии за достъп на софиянци са продадени на „Витоша ски". Новият собственик и към настоящия момент отказва да поддържа и модернизира съоръженията, въпреки че приватизационният договор го задължава да инвестира в лифтовете и да запази предмета на дейност им, а именно превоза на хора в планината.

Оказва се обаче, че решението е взето през юли с.г. Но тогава в местния парламент партията на Бойко Борисов няма нито един представител, а с гласовете на тогавашната десница, в която влизат СДС, ДСБ, Съюз на свободните демократи, Демократи за София, се приема приватизацията на лифтовете.

Шефът на общинския съвет Елен Гедржиков определи твърденията им като политическа шизофрения. "Шест човека от ДСБ са участвали в това гласуване, всички, които са били тогава в Общинския съвет. И шестимата са подкрепили това решени. Тежка форма на политическа шизофрения. Хора, които са гласували, които са подготвили това решение, сега излизат и атакуват нас за решението, което са взели те", коментира Герджиков.

Той е на мнение, че актуализация на плана за управление на Витоша ще реши проблемите, свързани със съоръженията и достъпа до тях.

"В момента, ако не се приеме актуализация на плана за управление, този собственик на съоръженията реално е бетониран, не може да влезе друг инвеститор. Дори и да има някакъв интерес за изграждане и модернизация на съоръжението, това не може да се случи със сегашния план за управление", разясни Герджиков.

Проблемите със ски съоръженията идват отново от сключения през 2007 г. договор, след решението на общинския съвет. Според документа задължението на фирмата е да запази предмета на дейност, а не на услугата. Което означава, че лифтовете могат и да не работят. Освен това няма клауза, според която договора може да бъде прекратен.

С новия план за управление ще се даде възможност за появата на нови инвеститори. В текстовете обаче ясно е записано, че строителство на хотели, хижи или друг вид сгради е забранено.