Предстоящи събития в страната на 13 януари 2018
Секция: Предстоящи събития
13 Януари 2018 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната на 13 януари 2018

/КРОСС/ ***
Чирпан. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие тържествата по случай 140 годишни от рождението на Пейо Яворов. Честванията започват в 17.00 часа, когато пред къщата музей на поета ще бъде запален огънят на Яворовата поезия. В 17.30 часа Илияна Йотова ще произнесе приветствено слово. Вицепрезидентът ще присъства на тържествена Яворова вечер във Военния клуб, която започва в 18.00 часа.

***
София. От 11.00 часа Националният съвет на БСП ще обсъди Истанбулската конвенция.

***
София. В района на хижа „Алеко" на Витоша ще се проведе практически семинар, на който ще бъдат демонстрирани техническите способи по темите, представени по време на лекцията „Безопасност в зимната планина", проведена на 10 януари в БЧК.

***
София. От 11.00 часа пред бюст паметника на Алеко Константинов в Борисовата градина ще се проведе тържествено отбелязване на 155 години от рождението на Щастливеца - патрон на Българския туристически съюз.

***
София. От 11.00 часа пред х. Алеко София2018 се включва за трети път в отбелязването на Световния ден на снега с организирането на Витоша Зимен Фест.

***
София. От 11.30 часа в двора на къщa музей „П. К. Яворов", на ул. „Г. С Раковски" в столицата, студенти-поети от Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще представят свои творби, посветени на П. К. Яворов. Експозицията на къща музей „П. К. Яворов" може да бъда разгледана безплатно в рамките на работното време в съботния ден - от 10.00 ч. до 17.00 ч.

***
София. От 19.00 часа в салона на Столичен куклен театър, на ул. „Гурко" 14, ще се състои премиерата на най-новия спектакъл в репетоара на театъра „Карлсон."

***
София. В Дома на Киното ще бъдат излъчени три български филма по повод Деня на българското кино. От 17.00 часа - „Момчето, което беше цар", от 21.00 часа - „Източни пиеси", от 23.00 часа - „Дзифт".

***
Благоевград. От 11.00 часа в градската градина пред бюст-паметника на Пейо Яворов ще бъдат отбелязан 140 години от рождението на поета и революционер.

***
Велико Търново. От 13.00 часа Лектори от благотворителна инициатива „Бъдители" ще гостуват на Градски ученически парламент във Велико Търново.

***
Велико Търново. От 18.00 часа в Клуб 7 ще се проведе Среща с шампионката на висок скок Йорданка Благоева.

***
Велико Търново. От 18.00 часа в Клуб 7 ще се състои среща с шампионката на висок скок Йорданка Благоева.

***
Добрич. От 10.30 часа в Младежки център ще се състои работилница за маски по повод Сирни заговезни.

***
Пловдив. От 11.00 часа до 12.30 часа в сградата на Младежки център Пловдив деца и родители ще имат възможност да се запознаят с иновативния метод „дизайн мислене".

***
Перник. Вълшебният празник „Сурова" наближава в Пернишко, както всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари, магията на обичая ще събере хиляди маскирани и очаровани от духа Сурова. Маршрутът на гостите и на кметския екип ще започне от село Люлин в 17.00 ч. с фолклорен концерт. В 18.00 часа ще започне срещата на гостуващата сурвакарска група от с. Долна Секирна. След това пътя ще ги заведе до село Големо Бучино, кв. Бела вода и град Батановци, където ще гостува групата от с. Черна гора.

***
Симитли. От 10.00 часа на стадион „Септември" ще се състои 15-то юбилейно издание на фестивала „Симитлия - Древната земя на кукерите".

***
Стара Загора. От 08.30 часа в катедрален храм „Свети Димитър" ще бъде отслужена заупокойна литургия от храмовото свещеничество по повод навършването на 140 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г.

***
Сопот. От 11.00 часа в парка в западния край на града ще бъдат тържествено отбелязани 140 години от Освобождението на града от турско робство. Там ще се открие паметна плоча във връзка с освобождението на Сопот, като ще бъдат поднесени венци и цветя.

***
Шумен. От 11.00 часа в читалнята на детски отдел на Регионална библиотека „Стилян Чилингиров" ще се състои детска работилница „Артелиса в Страната на чудесата". Входът е 3 лв. на дете.