Все повече деца и юноши вдигат кръвно
Секция: Здраве
13 Януари 2018 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все повече деца и юноши вдигат кръвно

/КРОСС/ Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а причините за това са свързани както със затлъстяването и заседналия начин на живот, така и с вредните навици на подрастващите.

Коментарът направи пред Дарик проф. Анна Кънева, която завежда Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

"Нараства броят на деца и юноши с повишено артериално налягане и това е свързано до голяма степен със затлъстяването, със заседналия начин на живот, с болестите на съвремието", отбеляза тя. Експертът напомни, че освен прехранването, липсата на адекватна физическа активност води до затлъстяване.

"Цялата структура на семейството, така или иначе масово в развития свят сме надебелели и затлъстели. Все повече деца започват да приемат алкохол, вещества, които са неразрешени, тютюнопушене... Всичко това подлага сърдечносъдовата система на стрес и предизвиква артериална хипертония", каза проф. Кръстева.

Честотата нараства по света, нараства и у нас и трябва да започнем от много рано да се борим с артериалната хипертония, защото последствията в по-късна възраст са труднолечими, напомни експертът.

Проф. Анна Кънева допълни, че в клиниката работи много добър екип от специалисти, но има проблем с липсата на медицински сестри, което поставяло децата в риск от неблагополучия, свързани с недостига на персонал.