45-годишен българин плаши с бомби у нас от чужбина
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Януари 2018 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
45-годишен българин плаши с бомби у нас от чужбина

/КРОСС/ Българин в чужбина е подал фалшивите сигнали за бомби в София, заяви на брифинг старши комисар Ивайло Иванов.

"Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е установено, че е подавал множество сигнали, освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за Европейската комисия. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му", поясни той.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо, като за него се предвижда глоба от 10 000 до 20 000 лева, включително и затвор.

От няколко години 45-годишният мъж не е на територията на България. Той има криминална регистрация за шофиране след употреба на алкохол.

Припомняме, че сигнал за бомба на Летище София беше подаден в петък, след като такъв имаше и в четвъртък. След проверка на службите стана ясно, че взривно устройство няма. Пътниците и на двата терминала бяха евакуирани, а полетите отменени. От МВР заподозряха, че сигналите са подадени от един и същ мъж.

Сигнал за бомба в НДК бе подаден в петък около 17.00 часа. Сградата бе проверена, а хората не бяха евакуирани.