Нови разкрития за извънземен камък, открит в Египет
Секция: Наука
13 Януари 2018 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови разкрития за извънземен камък, открит в Египет

/КРОСС/ Камък, намерен в Египет преди 20 години, се оказа не само извънземен, но и образуван извън Слънчевата система, съобщи в. "Индипендънт".

Учени от университета Витватерсранд установиха, че камъкът съдържа екзотични микроминерали, които са по-стари от Слънцето, Земята и всички планети в Слънчевата система.

През 2013 г. беше установено, че камъкът Хипатия не е със земен произход. Две години по-късно учените потвърдиха, че не е дошъл на Земята като част от известен метеор или комета. Сега се оказа, че е още по-странен.

Вътрешната структура на скалата е като кекс с плодове, който се е напукал и начупил, каза проф. Ян Крамърс. Разглеждайки различните "плодчета" в него, учените се опитват да разберат как се е образувал и откъде е дошъл.

Обикновено в такива "пришълци" има малко въглерод и много силиций. Камъкът Хипатия обаче е изграден по точно обратния начин. Освен това съставните материали изглежда са образувани във времето преди появата на Слънцето.

"Това, което знаем, е че Хипатия е образуван в студена среда, вероятно при температури под тази на течния азот на Земята (минус 196 градуса целзий). В Слънчевата система това би било по-далече от астероидния пояс между Марс и Юпитер, откъдето идват повечето метеорити.

Кометите идват главно от пояса на Койпер, зад орбитата на Нептун. Някои идват и от облака на Оорт, който е още по-далече. Знаем много малко за химичния състав на обектите в този район. Така че искаме да научим откъде е дошъл камъкът Хипатия" - каза проф. Крамърс.