Настоящият щам на грипния вирус бил като троянски кон, след него идва по-голяма епидемия
Секция: Здраве
22 Януари 2018 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Настоящият щам на грипния вирус бил като троянски кон, след него идва по-голяма епидемия

/КРОСС/ Грипната вълна обхваща все повече области - от днес грипна епидемия е обявена за Благоевград. В Пернишко пък тя приключва.

Област Перник беше първата, която обяви епидемия. Учениците там не учиха миналата седмица.

В Пазарджик грипна епидемия беше обявена в четвъртък. Тя е в сила до утре включително - в понеделник и вторник учениците са в грипна ваканция.

Епидемията в област Благоевград важи до сряда, но след това може да бъде удължена. Там заболеваемостта е над 380 души на 10 хиляди.

Специалистите напомнят да не се подценяват симптомите на грипа и да не се прибягва до самолечение.

Междувременно стана ясно, че рязко се е увеличило нивото на заболеваемост в София през почивните дни. Това твърди доц. полк. Георги Попов - началник на Катедра по инфекциозни болести във ВМА пред БНТ.

„На ден средно около 25-20 души преминават през специалния кабинет по грипа във ВМА. Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица", коментира Попов.

Той уточни, че прегледаните са били заразени с грипния вирус Б.

„Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици", предупреди още доц. Попов.
„Не сме навлезли още в епидемия, но се очаква към края на месеца. При всички случаи върху този грип Б ще се наложат и щамовете на грипен вирус А", отново подчерта той.

Според доц. Георги Попов са важни първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаментите, които са на пазара. Ако заболяването напредне и се появят симптоми за усложнение, болният трябва да се обърне към специалист.