Посолството на Северна Корея в Берлин замесено в ядрената програма на Пхенян?
Секция: Анализи
04 Февруари 2018 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посолството на Северна Корея в Берлин замесено в ядрената програма на Пхенян?

/КРОСС/ Режимът в Северна Корея вероятно е осигурявал доставки за ядрената си програма чрез посолството си в Берлин. Това потвърди шефът на германското разузнаване Ханс-Георг Маасен в журналистическо разследване на обществената германска телевизия ARD.

Установихме, че някои действия на посолството на Северна Корея най-вероятно са свързани с ракетните изпитания на Пхенян, и по-точно с ядрената програма", заявява шефът на вътрешното разузнаване Маасен в документалния филм, който ще бъде излъчен утре вечер. В повечето случаи ставало дума за търговия с изделия или технологии с двойна употреба, т.е. с възможно цивилно и военно приложение. Когато установим такива практики, естествено, ние ги предотвратяваме, но не можем да гарантираме, че сме успели да влезем в следите на всички случаи, допълва шефът на разузнаването.

Журналистите от ARD твърдят, че съмнителните сделки са започнали през 2016 г. и са продължили и миналата година. А според инспектор на ООН търговското ембарго срещу Северна Корея се заобикаля не само от Китай и Русия, но и от редица западни страни, вкл. и от Германия. Опозицията в Бундестага вече обяви, че ще иска обяснения по заформящия се политически скандал.