Проф. Веселка Дулева: Усвояването на здравословен хранителен модел започва от семейството
Секция: Здраве
06 Февруари 2018 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Веселка Дулева: Усвояването на здравословен хранителен модел започва от семейството

/КРОСС/ Около 30 на сто от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване, потвърди в предаването „Преди всички" проф. Веселка Дулева, ръководител на Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене, която коментира тенденцията към затлъстяване при децата. Много често децата със затлъстяване развиват заболявания, характерни за възрастните, например хипертония и диабет тип 2, допълни Дулева.

Ако сравним нашите данни между 1998 и 2008 година, относителният дял на децата със затлъстяване се е увеличил два пъти, но след 2008 година този висок ръст се задържа, като за някои възрастови групи се наблюдава и обратната тенденция - децата със затлъстяване намаляват, обясни проф. Дулева.

Научните изследвания показват, че първите 1 000 дни от живота на детето - още от зачеването, са изключително важни за програмиране на неговия метаболизъм през идните години, изтъкна експертът.

Отношението към здравословния хранителен модел започва още от семейството, категорична е проф. Веселка Дулева. Тя допълни, че паралелната отговорност на институциите също е много голяма.

В Националния дворец на културата ще се проведе конференция под надслов "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата". Събитието е част от календара на Българското председателство. Експерти от страните членки от сферата на здравеопазването и земеделието ще дискутират възможностите за справяне с ръста на хроничните болести с акцент върху превенцията.
Веселка Дулева открои като акцент на форума обсъждането как да се намали натискът на маркетинга и рекламата за детските храни:

Знаете, че лъскавите опаковки и хубавите реклами много често принуждават включително родителите да закупят храни, които не са подходящи за децата.

По тази тема има доста сериозен напредък на европейско ниво, отбеляза проф. Дулева.