След среща с Борисов бизнесът се отказа от протеста и искането на оставки, готвят се дълбоки реформи в енергетиката
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Февруари 2018 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След среща с Борисов бизнесът се отказа от протеста и искането на оставки, готвят се дълбоки реформи в енергетиката

/КРОСС/ "Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката". Това обяви народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на брифинг в Министерски съвет след среща с между работодателските организации и премиера Бойко Борисов във връзка с недоволството от повишаването на цената на електроенергията за бизнеса, готвения протест и искането за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предава „Фокус".

„Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото ръководство се разбрахме за промени и реформи в енергетиката, дори бих казал дълбоки реформи", каза Добрев, като изброи три основни договорени мерки.

„Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия - продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата", посочи Добрев.

По думите му след законодателни промени, за които е поставен срок началото на март, тези производители ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС. Според Делян Добрев това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че „получаваме реалната, пазарна цена за нея".

Народният представител и бивш ресорен министър уточни, че втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката. По думите му те ще предлагат на свободния пазар профилирана енергия, тоест отделно дневна и нощна електроенергия.

„Досега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия и обратното", обясни Добрев.

Той допълни, че третата промяна е свързана с така наречените „американски централи" и също е много съществена. Добрев припомни, че към момента между Европейската комисия и България върви комуникация за прекратяването дългосрочните договори за преференциална цена на енергията и задължително изкупуване.

„Ангажимент на правителството ще бъде да забърза разговорите с ЕК, така че да може в един сравнително кратък срок ние да преформатираме тези договори и да ги прекратим", каза Добрев, като уточни, че след като бъде постигнато споразумението, тези централи също ще продават електроенергията, която произвеждат на свободния пазар.

Той бе категоричен, че готвените промени засягат само бизнеса, а не и обикновения потребител

„Срещата беше изключително конструктивна. Промените, които предвиждаме, почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия в България, без това да засяга домакинствата по някакъв начин. Този модел не предвижда на този етап каквито и да са промени в регулирания пазар, в начина, по който се определят цените на регулирания пазар за бита, но в същото време изгражда до много по-голяма степен свободния пазар, така че да има множество продавачи на енергия, да има голяма ликвидност и да сме сигурни, че цената, която получават бизнеса и индустрията в България, е пазарната", уточни отново той.

По думите на Добрев една от договорените с работодателите мерки е свързана с това електроразпределителните дружества да купуват технологичните загуби на свободния пазар.

„Да не бъдат вече по регулирана квота от КЕВР и фиксиран обем на тази електроенергия, а да купуват толкова, колкото им е необходима на свободния пазар по свободно договорени цени", обясни той.

В същото време работодателите обявиха, че се отказват от искането си за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и от готвения протест в края на февруари.„Удовлетворени сме от диалога, няма да се наложи да искаме оставката на министъра на енергетиката", заяви след срещата председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, цитиран от БГНЕС.

„Постави ли сме си две седмици като време след срещата с министър-председателя и неговия екип, ще тръгнат съответните законодателни инициативи и протест няма да има", каза и Кирил Домусчиев от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„В краткосрочен план разчитаме на съдействието на енергийния министър Петкова", добави Домусчиев.

„След проведения днес разговор и мерките, които трябва да се вземат, можем да имаме един краткосрочен резултат, а със закона и дългосрочен. За да имаме модерна енергетика, а и българската индустрия да получава електроенергия на пазарни цени, за да може да се конкурира с наши конкуренти от съседни и други европейски държави. Един добър диалог се получи и получихме съгласие за всички мерки, които българските работодатели предлагат", добави още шефът на КРИБ.