Отгледаха човешка яйцеклетка в лабораторни условия
Секция: Наука
10 Февруари 2018 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отгледаха човешка яйцеклетка в лабораторни условия

/КРОСС/ Учени за първи път постигнаха успех в отглеждането на човешки яйцеклетки в лабораторни условия от ранния етап в яйчниковата тъкан до пълна зрялост.

Учените от Великобритания и САЩ мислят, че откритието им може да намери приложение при терапиите за регенеративна медицина и новите методи за лечение на безплодие, предава „Ройтерс", цитирана от „Канал 3". Те използваха проби от яйчникова тъкан, взета с биопсия, и успяха да получат от нея яйцеклетка.

В предходни изследвания учените успяха да отгледат в лаборатория яйцеклетки на мишки до етап, в който се получи ново поколение, и успешно отгледаха човешки яйцеклетки извън тялото, като започнаха от сравнително късен етап на съзряване. Новата разработка е направена от специалисти от две болници в Единбург и от Центъра за човешко възпроизводство в Ню Йорк.

"Способността да отгледаме човешки яйцеклетки в лаборатория може да увеличи вариантите за лечение на фертилността. Сега работим върху оптимизирането на условията, в които се развиват яйцеклетките и изследваме доколко здрави са те", каза Ивлин Тефлър, един от ръководителите на екипа.

Независими експерти, които не са участвали в разработките, нарекоха важни откритията, но също предупредиха, че има още много работа, преди отгледаните в лаборатория човешки яйцеклетки да бъдат оплождани със сперматозоиди.

"Тези ранни данни показват, че това може да бъде осъществимо в бъдеще. Но технологията е в начален етап и е нужна много повече работа, за да се уверим, че е безопасна и оптимизирана. Трябва да се уверим дали тези яйцеклетки остават нормални по време на процеса и могат да бъдат оплодени, така че от тях да се формират ембриони, който да станат здрави бебета", обясни преподавателят по ендокринология Али Абара от Имперския колеж в Лондон.