Москов: Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва
Секция: Коментари
11 Февруари 2018 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москов: Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва

/КРОСС/ Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва, коментира бившия министър на здравеопазването Петър Москов в предаването „Тази неделя" по bTV.

„Къщичките за деинституционализация са олицетворение на цялата държава - добра фасада и липса на съдържание отвътре", каза той.

„Това е свързано и с деинституционализация на деца в риск, и с образование, здравеопазване, с икономика. Целта е усвояването на едни пари, резултатът е нещо, което не ни интересува. Това е сбъркана философия от гледна точка на подредба на държавата - къде трябва да е ангажиментът ѝ.

Ангажиментът на държавата, задължението ѝ е с нашите данъци да ни гарантира сигурност чрез смислена, добре структурирана и оборудвана полиция; образование на децата ни през добре действащо, смислено функциониращо училище, болници, насочени към ефективност от гледна точка на нуждите на пациента. Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва", каза Москов.
„Състоянието на здравеопазването сега е плащането на цената на спряната програма за реформи, която започнахме през 2014 г.", посочи той.

По думите му „държавата е инфилтрирана от лобита".

Бившият министър коментира и опасността единствената специализирана клиника по детска кардиология и кардиохирургия в страната да спре работа заради финансови трудности и недостиг на медицински сестри. „Грозна и сгрешена държава е тази, която очаква от болниците финансов, а не здравен резултат", каза той.

Проблемът не е свързан с едни конкретни 7 млн. за една конкретна болница, а е нужно системно политическо решение, което води системата към интереса и нуждата на хората, а не към източването на нашите пари за здраве от хора, които така са си направили бизнес логиката".

В отговор на въпрос Москов каза, че не извънпарламентарните партии подбуждат протестите в подкрепа на Пирин. По думите му всеки протест е политически - дори срещу настилката пред входа, болниците или училищата, защото „политиката е заниманието, което казва как се подрежда държавата". Това, че зад протестите има желание кабинетът да падне, е нормално, смята той.

По думите му в казуса от едната страна стоят „едни хора от посткомунистическата олигархия, за които устойчиво развитие и етичен капитализъм не значат нищо. От другата страна стоят едни хора, които пък желаят промяната на този ред, а това, което пропагандират, е социализъм".

„Когато крайнолявата политическа тенденция на Европа в лицето на Ска Келер пристига в България, за да каже какво трябва да бъде смисленото бъдеще на държавата, то трябва да има съпротива, макар тя да не бъде агресивна и с епитети", каза Москов, визирайки декларацията на НФСБ.