Дигитална валута за 170 млн. долара изчезнала от италианска борса
Секция: ИКОНОМИКА
12 Февруари 2018 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дигитална валута за 170 млн. долара изчезнала от италианска борса

/КРОСС/ Италианската електронна борса за криптовалути BitGrail обяви, че са изчезнали 17 милиона бройки от търгуваната на борсата дигитална валута "Нано", като пазарната стойност им се оценява на около 170 мнл. щатски долара, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

В съобщение на своя уебсайт, BitGrail каза, че вътрешните проверки за разкрили за наличието на неоторизирани транзакции, които са довели до недостиг на 17 милиона броя от криптовалутата "Нано", която формира част от портфейла, управляван от нашата борса. Италианската електронна борса заяви, че е информирала оторизираните власти и че не вярва, че злоупотребата е засегнала други от притежаваните от нея криптовалути. Въпреки това BitGrail подчерта, че временно прекратява всички транзакции и тегления на депозити.

Междувременно британската преса съобщи, че биткойн хакери са успели да заразят стотици правителствени компютри на Острова с вирус, който има позволя да използват ресурсите на държавните машини за да "копаят" криптовалути. Според в. "Дейли Мейл" вирус, наречен Coinhive, е бил инсталиран неправомерно в уебсайтове на държавни учреждения. След като потребители са влизали в тези сайтовете, те автоматично са активирали вирусът, който е започнал да използва техните компютри, таблети и мобилни телефони за криминално "копаене" на криптовалути (неоторизирано използване на техните машини за добиване на виртуални валути без самите клиенти да знаят за това).

Изданието допълва, че от този вирус вече са засегнати близо 4700 уебсайта по цял свят. Въпреки поредната серия информации, показваща колко нерегулирана и изложена на хакерски атаки би могла да бъде търговията на криптовалути, биткойнът се търгува учудващо добре през последните дни на търговия на фона на трусовете на световните пазари на акции.

В понеделник стойността на биткойн се повишава с около 5% към 8500 долара, според данни на CoinDesk, след като седмица по-рано (на 6-и февруари) основната криптовалута се срина за кратко до тримесечно дъно към 5947 долара. Това означава, че само в рамките на седмица биткойнът успя да навакса повече от 30% от стойността си.