Властите в Русия успокояват: Няма да се вдига цената на водката
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Февруари 2018 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Властите в Русия успокояват: Няма да се вдига цената на водката

/КРОСС/ Правителството на Руската федерация не планира да повишава минималната цена на дребно на водката, съобщи в интервю за „Российская газета" вицепремиерът Александър Хлопонин, предава БГНЕС.

"Засега не планираме да увеличаваме минималната цена на дребно, през тази година пред нас не стои такава задача. През 2018 тя няма да бъде повишена", казва Хлопонин.

Той уточнява, че се чуват предложения да се привърже минималната цена на водката към инфлацията, за да компенсира на производителите свързаните с този процес загуби. Предлага се и при формирането на тази цена да се тръгне от жизненото равнище. Според министъра се работи с Министерството на финансите, за да не се допусне да се използва тази цена за изтласкване от пазара на определени производители.

"За съжаление този механизъм се използва за недобросъвестна конкуренция. Искаме да извадим даден производител на някакъв алкохол - и се започва: давайте да му вдигнем минималната цена на дребно и по този начин веднага да изчезне тази категория производители", пояснява Хлопонин.

По-рано се съобщаваше, че минималната цена за 0,5 литра водка ще бъде 205 рубли (2,87 евро). Според Министерството на финансите изясняват, че "няма причини за вдигане на минималните цени на дребно", тъй като това е свързано с увеличение на акциза, а акцизът на твърдия алкохол в Русия е замразен за още две години.