Археологическият музей показва изложба с находките от миналата година
Секция: КУЛТУРА
12 Февруари 2018 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археологическият музей показва изложба с находките от миналата година

/КРОСС/ Общо 340 експоната от нашите земи от 22 обекта, открити през миналата година и постери за общо 50 проучвания от ранната праистория до Средновековието, показва в изложба Националният археологически институт с музей. Това заяви днес на брифинг директорът на НАИМ при БАН доц. Людмил Вагалински, предава БГНЕС.

Изложбата ще бъде открита на 16 февруари т.г. от 18 ч. и ще продължи до 1 април 2018 г. в Археологическия музей.

Тя представя резултата от теренната работа на българските археолози през изминалата година с най-интересните находки и с богат илюстративен материал.

Повод за експозицията е Денят на археолога- 14 февруари. Традиционно по време на откриването на изложбата директорът на института доц.д-р Людмил Вагалински връчва награди на български журналисти с принос в популяризирането на научната дейност на археолозите.

Тази година съорганизатори на изложбата са 17 исторически и археологически музея в страната- НИМ, Регионалния исторически музей /РИМ/- Благоевград, РИМ-Шумен, РИМ- София, музей „Старинен Несебър", ИМ Димитровград и др., разказа за процеса за събиране на експозицията гл.ас. д-р Камен Бояджиев.

Сред експонатите са предмети от продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро,праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол край Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Деултум, Сердика и Филипополис, средновековната българска столица Търново и Калиакра. Някои от най-впечатляващите находки са антропомарфните статуетки от къснонеолитното селище при Дамяница, златен амулет от селищна могила Юнаците, червенофигурен кратер от Аполония/Созопол/, златна огърлица от Хераклея Синтика, бронзова флейта от Деултум, мраморна статуя на богинята Изида от Каснаково, Димитровградско, изящна нефритена катарама от Калиакра.