От 9 години не са влизали нови лекарства за лечение на епилепсия
Секция: Здраве
12 Февруари 2018 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 9 години не са влизали нови лекарства за лечение на епилепсия

/КРОСС/ Над 120 държави отбелязват международния ден на епилепсията, който е във втория понеделник на февруари и конкретно през тази година на 12 февруари. От коварната болест страдат около 65 милиона души по света и над 70 000 в България. По инициатива на международното бюро за епилепсия и Международната лига срещу епилепсията, всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза, за да се повиши информираността и да се насърчат мерките за преодоляване на медицинските и социалните проблеми, свързани с тази болест.

Председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева каза за предаването „12+3" по „Хоризонт":

„Проблемите остават от една и съща величина в годините, което е много жалко, защото науката се развива, но ние не можем да помогнем качествено и навременно на хората, които живеят с тази диагноза и техните семейства. Проблемите на тези хора са във всички сфери.

Лекарства има, но нямаме нови молекули. Нови лекарства не са влизали в България почти 9 години, но със скъпоструващите изследвания е доста по-труден въпросът - достъпът до ядрено-магнитен резонанс до пет-скенер, до генетичните изследвания, които се заплащат... Това са неща, които биха могли да дадат малко повече информация и спокойствие на хората - самите семейства да знаят как да се грижат и какво ги очаква.
Продължава независимо от законите и нормативните разпоредби отказът от приемането на децата в детските градини и в училищата. Все още е трудно те да могат да получат качественото образование, което е необходимо".

Основните притеснения на учителите са от това, че нямат възможност за бърза реакция и медицинската помощ.

„Днес раздавахме листовки. Минахме покрай всичките институции и се срещнахме с много хора. Опитахме да им продадем нашата информация за първа помощ при епилепсия ... гледаха ни с голяма досада. Доста неокуражително ни се видя. Хората се оправдават винаги, че нямат информация, но опитали ли са да потърсят тази информация и, когато я предлагаме, дали са искали да я чуят? Мисля, че все още обществото робува малко на старите неща - че епилепсията е много страшна и едва ли не може да се предаде само и с поглед.
Призивът ми е: „Информирайте се повече"! Епилепсията не е заразна и от поглед или от докосване до нас няма да се заредите, но можете да спасите човешки живот, ако имате повече информираност", допълни Събева.