Стойнев: Държавата абдикира от основните проблеми на обществото
Секция: ПОЛИТИКА
13 Февруари 2018 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стойнев:  Държавата абдикира от основните проблеми на обществото

/КРОСС/ „Радикално, тайно и скрито" - така депутатът от левицата Драгомир Стойнев коментира в Сливен предложението за увеличаване на процента на квалифицирани специалисти от трети страни, направено в петък от депутати от управляващата коалиция.

В предложението до Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание се иска процентът да бъде увеличен от 10% на 20%. Това според Стойнев ще отнеме правото на труд на българските работници и ще ги превърне в трудови мигранти в богатите европейски страни.

Драгомир Стойнев коментира, че това е поредният опит да се вкара предложение в полза на работодателите, без да са водени разговори със синдикатите и заинтересованите институции.

„Ние обаче казваме, че това просто няма да мине. И за това считаме, че първо трябва да чуем мнението на синдикатите. Тази промяна въобще гледана ли е в Тристранния съвет? Какво е мнението чисто институционално по този въпрос? Държавата абдикира от основните проблеми на българското общество, а това са именно тези - за създаването на работни места и грижите, а защо не и нека се грижи и за българските предприемачи", коментира Стойнев, цитиран от БНР.

Според Стойнев това предложение дава възможност на работодателите в малките и средни предприятия да увеличат персонала си с работници от трети страни до 35%, основно от Пакистан, Индия и Украйна.