Нов случай на насилие над деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2018 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов случай на насилие над деца

/КРОСС/ Нови шокиращи кадри с физически и психически тормоз над деца, лишени от родителска грижа, излъчи предаването „Господари на ефира" по „Нова телевизия". Видеото е заснето в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован.

Видеото е заснето в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован.

На кадрите се вижда как изпълняващата длъжността управител на центъра Людмила Петрова бие, скубе и нарича "смрад" едно от децата.

Пред екип на "Господари на ефира" тя призна, че съжалява за случилото се, но подчерта, че това е единичен случай.

"Извинявам се за реакцията, реагирала съм доста емоционално, не се държим така с децата, държим се по много по-добър начин", заяви тя.

По случая вече е образувана проверка.

Пред „Нова телевизия" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица, наказанието е до 3 години лишаване от свобода.
"Може би трябва да се помисли и на законодателно ниво дали да не се увеличи размерът на наказанието - превантивно, за да се препятстват подобни прояви. За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях", коментира тя.

„Прокуратурата ще се самосезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление. Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление - ще разследваме и ще предадем виновните на съд", заяви Румяна Арнаудова.

Кметът на Община Борован Десислава Тодорова обясни, че след излъчените кадри на жестокост, Людмила Петрова вече няма да е временно изпълняващ длъжността управител на центъра.

„Възпитателката ще си понесе съответните дисциплинарни мерки, след като ми бъде предоставен доклад на регионалната дирекция за социално подпомагане, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. На този етап имам само предоставен доклад от служителите, които са в Община Борован", подчерта кметицата.

Видеото вижте ТУК!