Носи ли отговорност управтелят за поети от него задължения и каква?
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Февруари 2018 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Носи ли отговорност управтелят за поети от него задължения и каква?

/КРОСС/ Управителят е орган осъществяващ управлението на дружеството. Като такъв орган, управителя има широки правомощия в действията си. Разбира се управителя следва да изпълнява дейността си добросъвестно - т.е. да опазва имуществото на дружеството, да не разкрива търговската тайна, да бъде лоялен и т.н. В противен случай управителя носи отговорност за своето недобросъвестно поведение. Затова от изключително значение е кое лице ще бъде назначено за управител в едно дружество. Много често собствениците на дружества назначават за управители свои близки или приближени, като смятат, е това лице няма да причини вреда на дружеството. Не винаги обаче това се оказва така.

В настоящата статия ще Ви запознаем с един реален разказ за това през какво е преминал собственик на едно дружество:

„През 2000 г., с мой познат Н.П.А. учредихме дружество (ООД), в което бяхме съдружници и управители. През последните години, поради неразбирателство, отношенията между нас се влошиха. Изострените отношения станаха причина, общото събрание да вземе решение Н.П.А. да бъде освободен като съдружник и управител в дружеството. Така след освобождаването на Н.П.А., продължих сам да развивам дейността на дружеството.

През 2016 г. предприех действия за продажба на собствен на дружеството недвижим имот с цел осребряване на средства за реализиране на инвестиционни цели. За продажбата на имота получих капаро. При подготовка на документите за сделката, за голяма моя изненада, неприятна разбира се, установих, че имота е възбранен, което от своя страна бе пречка за неговата продажба.

Установих, че Н.П.А. докато е бил управител е издал Запис на заповед в полза на непознато за мен дружество. По този Запис на заповед дружеството е осъдено да заплати поголомната сума от 56 000 лв. Заповедта с която дружеството бе осъдено вече бе влязла в сила и на практика нямаше какво да направя. Въз основа на издадената заповед бе образувано изп. дело и бе наложена възбраната върху имота.

За да мога да продам имота, бях принуден да платя задължението по записа на заповед, заедно с всички такси и разноски по делото. Заплатих сумата в размер на 63 000 лв.

Реших да потърся отговорност за поведението и действията на Н.П.А. От интернет и медийното пространство разбрах за Адвокатска кантора „Иванчов и Партньори". Свързах се с кантората и направих консултация с адвокат от кантората.

Той ми обясни, че дружеството има право да търси отговорност на управителя за претърпяната вреда, тъй като заплатената сума от 63 000 лв., представлява загуба с която дружеството е намалило имуществото си.

Няколко дни след срещата, кантората изготви и подаде в съда Искова молба срещу Н.П.А.

По делото доказахме, че издаденият от Н.П.А. в качеството му на управител на дружеството Запис на заповед, е издадена без надлежното разрешение на общото събрание на съдружниците и без да е съществувала конкретна причина за поемане на задължение към третото лице и без това да е било необходимо за успешното функциониране на търговската дейност на дружеството или за увеличаване на неговото имущество. Представихме доказателства, че поетото задължение не е отразено в счетоводните книги, годишните данъчни декларации и счетоводния баланс на дружеството за съответната година. Доказахме, че с дружеството в полза на което е издаден запис на заповед, не сме били в никакви договорни правоотношения по повод на които да бъде издаден запис на заповед. Доказахме, че действията на Н.П.А. са извършени единствено с цел умишлено причиняване на вреда на дружеството.

Делото протече около година, като приключи с постановено решение в наша полза. Н.П.А. бе осъден да заплати сумата от 63 000 лв., заедно с разноските по делото за такси, а също така и заплатеното от мен на кантората адвокатско възнаграждение.

Веднага след влизане в сила на решението, кантората предприе действия по събиране на сумата. Блокирахме банковите сметки на Н.П.А. и така успяхме да съберем сумата.

Благодарен съм на Адвокатска кантора „Иванчов и Партньори" за начина по които се отнесоха към случая и усилията които положиха. Заедно постигнахме успешен резултат, а аз и едно лично възмездие и незаменим урок."