Европейските министри обсъдиха в София създаването на съвместен туристически продукт
Секция: Туризъм
13 Февруари 2018 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейските министри обсъдиха в София създаването на съвместен туристически продукт

/КРОСС/ „Обсъдихме ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни, колко е важна тази индустрия за всички". Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция, след като днес в София се проведе неформалната среща на министрите на туризма, като част от българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Повече от 10% от БВП е на Европа. На срещата присъстваха страните от Западните Балкани и Турция. Създаването на съвместни туристически продукти за далечни пазари. Хърватският министър на туризма направи доста иновативно предложение за създаване на европейски туристически фонд", коментира Ангелкова, цитирана от „Фокус".

По думите ѝ дискусията е била изключително успешна.

Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин, допълни Ангелкова и така разкри една от далечните дестинации, върху които се е фокусирала нашата страна.

„Именно Китай е изключително важен не само за България, но и по отношение на ЕС и Европа като цяло. Затова и в днешния панел ще обсъдим възможността за представянето на Европа като една дестинация за китайските туристи и създаване на съвместни туристически продукти. По този начин смятаме да привлечем повече китайски туристи и към България, обединявайки усилия и с други държави членки и със страните от Балканите. Вчера по време на срещата ми с министъра на Хърватия той направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го направим, готвим такива и с Турция, Гърция и Румъния", коментира Ангелкова.

По думите ѝ това е един от начините да се привлекат допълнително китайски туристи.

„По време на срещата миналата година 16+1, която се проведе в Будапеща и на двустранната среща между нашия премиер Борисов и този на Китайската народна република се взе решение да се обсъди възможността за създаване на директна авиолиния между София и Пекин", добави тя и уточни, че в момента се водят разговори, но предстои още много работа, за да може една такава линия да бъде реализирана.

„Но аз се надявам през втората половина на тази година, когато сме домакини на форума 16+1, да имаме конкретика, която можем да съобщим. Работим изключително интензивно в тази посока", каза още Николина Ангелкова.