Мика Зайкова: Контрабандата у нас си има политически чадър
Секция: Коментари
13 Февруари 2018 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Контрабандата у нас си има политически чадър

/КРОСС/ Скептик съм по отношение на намаляването на сивата икономика, защото в България контрабандата е налице, крият се трудови договори и се работи в сивия сектор. За съжаление не можем да се похвалим с кой знае какъв успех в битката с контрабандата. Тя би могла да се намали само ако има политически ангажимент. Без политически чадър не може да има контрабанда в огромни количества, а при нас е точно така.

Ако мислите, че това се отнася само до управляващите, жестоко се лъжете. Контрабандата може да се сравни с едни шлангове, по които тече нещо. Ако си в управлението, шлангът е с по-голям диаметър. Ако си в опозиция - той е с по-малък диаметър, но пак тече.

Как да искаме да се намали, след като всички са в тази игра?

Трябва да има политическа воля да се спре. Само че алчността няма предел. Независимо от това, че има минимални данъци, бизнесът прави по-широки стъпки в сивата икономика. Основната река, от която черпи сивата икономика, е криенето на ДДС. Има фирми, в които от горе до долу всички получават минимална заплата. Което не е вярно и ощетява както данъчната сфера, така и самите хора. В края на пътя, когато човек се пенсионира, се оказва с малка пенсия, защото осигуровките са ниски. Държавата е направила доста сериозни стъпки в това направление с ниските данъци. Бизнесът е ощетен от друга гледна точка - няма достъп до финансов ресурс. И тук е ролята на държавата. Ние 10 г. сме извън еврозоната, а евтиният финансов ресурс е точно там. Там и лихвите по бизнес кредитите са ниски, там има редица облекчения, които могат да се ползват. Стоенето извън еврозоната е вредно за бизнеса. Валутният борд стабилизира хаоса в нашата икономика, но това беше преди 20 г. Сега вече е крайно време да влезем в еврозоната или да се откажем от валутния борд, защото той спъва развитието на икономиката. Това, което г-жа (Ангела) Меркел (германският канцлер - бел. ред.) каза тук с половин уста, нямаше кой знае какво значение. Важното е какво казаха баварците в Германия, защото Бавария е най-силната област. Тя фактически е вратът, който движи главата на федералната република. А Бавария казва категорично „не" на нашето влизане в еврозоната. Ако някой си мисли, че Германия ни е подкрепила, нищо не е разбрал. Баварският премиер каза: Да, заповядайте (в еврозоната), но не сте готови. Т.е. те нямат никакво намерение към момента да ни пропуснат там. Има нещо, което е изключително важно.

Ако ние сега не влезем в еврозоната, това ще се отложи чак за 2022 г. Да не забравяме, че изтича мандатът на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ни е голям приятел. Ще има едно наместване на пластовете в ЕК. Отлагането е крайно вредно за нас. Имам известни опасения за това, което предложи г-н Софиянски преди време срещу сивата икономика. Става въпрос отново за влизането в еврозоната - видите ли, че и ние ще се отървем от валутния борд. В някоя нормална държава без корупция и сива икономика, това би било чудесно. При нас има прекрасни специалисти, които могат да управляват централната банка. Тя не е банка като банка - няма пари. Биха могли да се справят с огромното предизвикателство, а то е освобождаването на един огромен валутен резерв от 26 млрд., който сега държим заради борда В момента, в който падне бордът, този ресурс ще е свободен. Само че ако той се използва нерационално, неефективно, и се разграби, както се случи в Гърция, ще се стигне до колапс. Като имам предвид политическата класа и нейните интелектуални качества - хората в парламента и в правителството разполагат с експерти в икономиката, но се броят на пръсти. Това е причината трудното да се удържат юздите им.

Корупцията е майка на сивата икономика. Бащата е политиката. Тя стимулира сивата икономика.

Най-важното е липсата на реформа в съдебната власт. Ако тя работеше бързо и ефективно, никой нямаше да си помисли да посегне. Нашето законодателство е добро, то е синхронизирано с европейското. Само че то е врата в полето, защото елитът не се съобразява с него. Ние провеждаме шумни акции, ловим корумпираните, но няма наказуемост. Всички са бели като снежинки. Категорично можем да кажем, че държавата и нейният политически елит съдействат за запазване на високите нива на сивата икономика. Те пречат на бизнеса да излезе от летаргията. Бизнесът се мъчи да направи това, което трябва в реалната икономика, ако има нормална среда. Той не може да живее и да се развива, без да има инвестиции. А хората с пари не се чувстват сигурни да дойдат в тази държава. Какво се случва с преките чужди инвестиции в течение на години? За 10 г. те са намалели много пъти. От 3 млрд. евро до по-малко от 1 млрд. Вместо да вървим нагоре, се получава обратното. Това е причината да казвам, че не ни чака ръст през следващите години. Ние просто направихме пак капитална грешка - не използвахме добрия цикъл да привлечем инвеститори, защото направихме мимикрия на реформи.

Източншк: Мика Зайкова - за БГНЕС