Обвиненият за атаката в Стокхолм узбекистанец се призна за виновен
Секция: СВЯТ
13 Февруари 2018 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвиненият за атаката в Стокхолм узбекистанец се призна за виновен

/КРОСС/ Узбекистанецът Рахмат Акилов, заподозрян за нападението с камион в шведската столица от април миналата година, се призна за виновен по делото за тероризъм, който бе стартиран във вторник, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус".

Рахмат Акилов се яви в съдебната зала в Стокхолм с белезници и строга охрана, облечен в зелени затворнически дрехи и с обръснати глава и брада, придружен от адвоката му Йохан Ериксон.

Акилов, чието искане за убежище бе отхвърлено от шведските власти през 2016 г., е положил клетва за вярност към „Ислямска държава" в навечерието на терористичната атака в шведската столица в Европа, въпреки че джихадистката групировка така и не пое отговорност за нея.

На 7 април, Акилов открадна камион за доставка на бира и го вряза на оживена пешеходна търговска улица в центъра на Стокхолм. В резултат загинаха петима души, а други 10 пострадаха. Няколко часа по-късно Акилов бе арестуван благодарение на устройства за видеонаблюдение в обществения транспорт.

„Мотивът е бил да предизвика страх и да накара Швеция да прекрати участието си в коалицията срещу „Ислямската държава", поясни адвокатът на подсъдимия.