Калоян Паргов: Децата в София имат нужда от качествено образование и СО е длъжна да го осигури
Секция: ПОЛИТИКА
13 Февруари 2018 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Децата в София имат нужда от качествено образование и СО е длъжна да го осигури

/КРОСС/ Децата в София имат нужда от качествено образование във всяко училище на територията на града и Столична община е длъжна да го осигури. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на обсъждането на новите Наредби за прием на деца в общинските детски градини и в първи клас в общинските училища. Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията и експертът по образование към групата на БСП в СОС Александър Грозданов се включиха в обсъждането с конструктивни предложения, част от които бяха приети от управляващите в Столична община.

"С експертите на БСП в образованието имахме много срещи с различни родителски организации, за да чуем тяхното мнение за проекта за нова Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на СО, каза Калоян Паргов. - Най-голямото притеснение на всички е свързано с качеството на образователната система в различните райони на София. От години настояваме кметът Фандъкова да направи така, че да има балансиран прием навсякъде в София и да не се обезлюдяват училища. А сега тепърва се търси начин за справяне точно с това - училища, които не са предпочитани заради лошо качество на образованието, което предлагат, се обезлюдяват и тежат на бюджета. Радвам се, че гражданските организации са толкова активни и ние, от БСП, подкрепяме исканията и предложенията им. Доволен съм също така, че с общи усилия упражнихме натиск и част тези искания и предложения бяха приети от управляващите. Така напрежението между родителите и общината ще намалее и се радвам, че ние, от БСП, помагаме за това".

Част от предложенията, които бяха направени, са точките за дете от многодетно семейство да бъдат увеличени. В критериите да бъде добавено и "дете на самотен родител", а заповедта за прилежащите райони да стане част от самата Наредба за прием на деца в първи клас.