"Галъп": 58% са против Истанбулската конвенция
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2018 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Галъп": 58% са против Истанбулската конвенция

/КРОСС/ Огромната част от пълнолетните българи се оказват въвлечени в дебата за Истанбулската конвенция. Сериозно е неодобрението към документа. Други теми от публичния дебат в последните дни обаче срещат одобрение - например, проверките на компетентните органи в различни сектори. Това са част от изводите от изследователската програма на "Галъп интернешънъл", независима от външно финансиране.

86% са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Сред чувалите 58% не одобряват България да я приеме, а 19% одобряват България да приеме документа. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят. Във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят.

По този въпрос едва ли има огромна запознатост, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал. Общият имидж на конвенцията е негативен за българите.

От темите от последните дни сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи - проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в железниците и т.н.

Например, 78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно.

По повод скорошните разкрития по отношение на железниците, респондентите са помолени да дадат цялостна оценка на БДЖ по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3.2. Тя е доста нисък атестат за общото състояние на железниците, макар и да не е безнадеждно лош.

Обществото е съгласно, че положението с подобни системи като железниците е твърде тежко, но дава и шансове за поправяне.