Общинските болници готвят протести и по-радикални действия
Секция: Здраве
13 Февруари 2018 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Общинските болници готвят протести и по-радикални действия

/КРОСС/ От Сдружението на общинските болници заявиха, че са дискриминирани от държавата и я обвиняват, че отделя повече пари и внимание на болниците с държавно участие, като така обрича общинските на фалит, съобщава БНР.

Председателят на Националното сдружение на общинските болници /НСОБ/ д-р Неделчо Тотев обясни, че това, което изведе лекари и граждани на протест преди месец, не получи никакво разбиране от държавата за решаване на проблемите в общинското здравеопазване.

В тази връзка Тотев обяви, че общинските болници са готови за нови протести и се обмислят по-радикални действия. По думите му в момента по места се организират подписки, тъй като след последния протест нищо не се е променило. Тогава от общинските болници настояваха за финансова помощ от държавата в размер на 30 млн.лв., увеличаване на цените на около 17 клинични пътеки, по които основно се работи в общинските болници, както и промяна в изискванията на медицинските стандарти.

Сдружението се срещна последователно с представители на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на Комисията по здравеопазване в Народното събрание с искания за промяна в цените на клиничните пътеки, по които се работи най-често в общинските болници, както и с настояване за 30 милиона лева финансова помощ от държавата за спасяване на общинското здравеопазване.

В последните дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обяснил, че до три месеца се готви нов модел на здравеопазване и тогава той ще бъде представен за обществено обсъждане. Това изключително много притеснява Националното сдружение на общинските болници. Според тях този срок е твърде кратък, а общинските болници дотогава ще са пред фалит. Освен това е станало ясно, че промяна в цените на клиничните пътеки няма да има. Лекарите считат, че общинските болници няма да могат да излязат от този колапс и връщането отново и на Националната здравна карта, и на медицинските стандарти, ще доведе до закриването им.