Марин Рачев остава кмет на Септември, няма доказателства, че може да попречи на разследването
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2018 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марин Рачев остава кмет на Септември, няма доказателства, че може да попречи на разследването

/КРОСС/ Апелативният специализиран съд реши да не отстранява временно от длъжност кмета на Септември Марин Рачев, съобщава БНР.

Преди седмица, с мотив, че може да попречи на разследването срещу него, първоинстанционният наказателен съд отстрани Рачев от длъжност, но той обжалва решението.

Марин Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, ощетила Септември с малко над 200 000 лева. Няколко дни преди днешното решение друг състав на съда намали почти наполовина паричната му гаранция - от 250 000 на 130 000 лева. Съдия Пламен Панайотов реши да го отстрани от длъжност, съобразявайки се изцяло с позицията на наблюдаващите прокурори Дойчо Тарев и Мария Николова.

Апелативният съд обаче обяви, че договорите, за които кметът на Септември, е разследван са сключени от заместник-кмета на общината. Рачев не е извършвал плащания по нито един договор.

Не е назначена нито една експертиза, която да докаже обвинението, каза още съдът. По никакъв начин не е установено, че досега той е пречил на прокуратурата при събирането на доказателства.

Съдът няма доказателства, за да стигне до извод, че Марин Рачев може да влияе на разследването чрез служебното си положение, казаха още от съда, цитирани от БТВ.

Няма и доказателства, че може да се укрият документи.