Крупна кражба на машини за копаене на биткойни в Благоевград
Секция: Технологии
13 Февруари 2018 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крупна кражба на машини за копаене на биткойни в Благоевград

/КРОСС/ Крупна кражба на 21 машини за „копаене" на криптовалута е извършена в Благоевград в събота, нанесената щета е на стойност около 210 000 лева, съобщава БГНЕС.

„Има кражба, извършена е в събота следобяд, по случая се работи, поради това повече информация не можем да дадем", обясниха от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград.

От прокуратурата съобщиха, че се води разследване на кражба на машини за добиване на свободни биткойни в Благоевград. Под наблюдението на Районна прокуратура - Благоевград се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 10.02.2018 г., за времето от 17 ч. до 19 ч., от помещение на пети етаж в административна сграда на бул. „Васил Левски" в гр. Благоевград, били отнети двадесет и една машини „Антмайнер С 9", собственост на три физически лица. За целите на обира била изтръгната метална планка на врата.

Въпросните машини са известни като bitcoin miner и служат за добиване на свободни биткойни от интернет пространството. Стойността на всяка една от тях като нова е 8 000 евро.

Помещението, в което били разположени машините, не било оборудвано с климатична инсталация или климатик, като вследствие на работата им се стигало до сериозно загряване. Поради необходимостта от допълнително охлаждане помещението било с отворено врата.

Работата по случая продължава с активни действия по разследването.