Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте
Секция: Наука
13 Февруари 2018 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гренландия и Антарктида се топят, нивото на океаните расте

/КРОСС/ Ледената покривка на Гренландия и Антарктида се топи бързо, което вече води до увеличение на морското ниво, показват нови сателитни данни, цитирани от АФП.

При настоящата скорост нивото на световните океани ще бъде средно най-малко 60 сантиметра по-високо до края на столетието, става ясно от публикуваното в журнал Proceedings of the National Academy of Sciences проучване.

Основавайки се на сателитни данни през последните 25 г., изследването показва, че скоростта на топене се е увеличила и нивото на океаните се покачва. Данните потвърждават компютърни симулации на учени и прогнозите на ООН, които се публикуват в редовни доклади за климатичните промени.

Това е "голяма работа", защото прогнозите за увеличение на морското ниво са базирани на консервативни изчисления и вероятно са по-високи, каза водещият автор на изследването Стив Неръм от Колорадския университет.

Други учени предупреждават, че дори и малко промени в морското ниво могат да доведат до наводнения и свлачища.

Вдигането на морското ниво е причинено от затоплящата се вода и от топящите се ледени покривки и глетчери. През последните 25 г. нивото се е покачило със 7,5 сантиметра, като 55% е в резултат от затоплянето на водата, а останалата част от топенето на ледовете.

Според учени морското ниво в света е било стабилно около 3000 г. до XX век, когато се увеличава по-бързо заради глобалното затопляне, причинено от използването на изкопаеми горива.