Румен Драганов: Имаме с какво да се похвалим на света
Секция: Туризъм
13 Февруари 2018 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Драганов: Имаме с какво да се похвалим на света

/КРОСС/ През 2017 година 1 млрд. евро са влезли от Китай в Европа от туризъм. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, след днешното неформално заседание на европейските министри на туризма в София, на което стана ясно, че се водят разговори за директна авиолиния София - Пекин:

Трябва да се възползваме от това, че има връзка Пекин - Атина, Пекин - Истанбул, т.е. ние можем да направим обиколни програми. Още повече като знаем, че китайските туристи, когато пристигат в Европа, те искат да посетят повече от една дестинация.

В следващия 7-годишен бюджет на ЕС да има и специален фонд за туризма, предложи на срещата еврокомисар Елжбета Биенковска. Румен Драганов коментира:

Днес стана ясно, че няма отделен фонд за развитие на туризма в рамките на ЕС. Всички програми, които по някакъв начин касаят туризма, са свързани с други направления - регионално развитие, транспорт или друго. Много е важно, когато говорим за туризъм, да насочим усилията си към това как да подобрим основните параметри на туризма. Смятам, че те бяха много добре посочени днес. Срещата беше много важна и за Черноморския регион. Европа е икономически съюз и колкото по-добре икономически развиваме туризма, колкото повече работни места създаваме чрез туризъм и колкото повече подобряваме местните икономики с инструментариума на туризма, толкова повече Европа ще бъде по-богата като туристическа дестинация.

Рационално е предложението за махане на визите, смята още Румен Драганов и добави:

Имаме с какво да се похвалим на света и какво да дадем. Равнопоставени на карта в т.нар. "споделени икономики", България има своя много голям шанс.