Рекорден спад на ледената покривка в морето край Антарктида
Секция: Наука
03 Март 2018 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекорден спад на ледената покривка в морето край Антарктида

/КРОСС/ Ледената покривка на морето около Антарктида е спаднала рекордно, съобщиха австралийските власти, като допълват, че не са ясни причините за явлението, след като няколко години имаше рекорди в обратната посока, съобщава БГНЕС.

Докладът се появи, след като в началото на седмицата учени съобщиха, че в антарктическия регион има рекордно високи температури и ледената покривка е била над рекордно малък район.

Австралийският антарктически отдел (AAD) отчете, че последните данни от сателитите показват, че общо 2,15 млн. кв. км. ледена покривка обграждат Ледения континент по време на най-ниските нива през февруари по време на летния сезон. Предишното минимално ниво беше отчетено през март миналата година, когато покривката беше с площ 2,07 млн. кв. км, припомнят от AAD, които ръководят австралийската антарктическа програма. Пак миналата година, през зимния период се наблюдаваше рекорд от 18,05 млн. кв. км ледена покривка.

„От август 2016 г. ледената покривка на морето намалява доста под дългосрочните средни стойности", коментира Фил Рейд от Бюрото по антарктическа метеорология.

„През 2017 г. максимумът през зимния период беше второто най-ниско ниво от 18,05 млн. кв. км".

Рейд обяви, че промените са "значително отклонение" от общата тенденция на нарастване на антарктическия морски лед с около 1,7% на всяко десетилетие от 1979 г. насам. След като достигне най-ниската си точка през лятото, морският лед - който се създава, когато океанът около континента замръзне - се променя през есента и се разширява около Антарктида. Ученият от AAD Роб Масъм заяви, че изследователите все още се опитват да определят какво предизвиква промените и променливостта на ледената морска покривка.