Мариана Кукушева: Детското и ученическо хранене е цъкаща бомба
Секция: Здраве
12 Март 2018 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мариана Кукушева: Детското и ученическо хранене е цъкаща бомба

/КРОСС/ Детското и ученическо хранене е тема, която цъка като бомба. Да погледнем в чиниите на децата и да видим с какво се хранят. За това апелира в интервю за предаването "Преди всички" председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Това е субсидирано хранене, парите са взети от всички нас, а ние сме "за" това, децата да получават най-здравословната, най-вкусна, а защо не и традиционна храна за България. Да спрем да приказваме за супер храните, произведени в екваториалните държави - киноа, чиа и авокадо като много здравословна закуска, защото е повече от обидно. Аналозите на тази храна да се произвеждат в България. Имаме програма за развитие на селските райони, стимулираме отглеждането на редица култури, а в същото време публични ресурси да се изливат в доставката на такава храна, която е типична за друг континентален пояс и е нетипична за организма на нашето дете, е почти цинично."

През 2016 година у нас влезе в сила наредба, според която храните в детските градини и училищата трябва да са направени само по утвърдени стандарти. Две години по-късно се оказва, че тази наредба все още не се спазва навсякъде, подчерта Кукушева. По думите ѝ, делът на сивия сектор в производството на храни продължава да е стряскащо висок. "Изхвърлената в коша закуска е много лошо отношение както към храната, така и към онези, които са я направили", допълни Кукушева и мотивира предложение как картината да се промени:

"Предложението е свързано с това да се въведат ваучери за ученическите закуски, които децата традиционно изхвърлят в коша, защото те нямат никакъв вид, не се знае кой е доставчикът, не са произведени с необходимите храни. И тъй като в момента около 50 стотинки е една закуска, а една истинска, условно казано, баничка, трябва да струва около лев (ако сиренето е истинско, ако е направена с масло, ако брашното е по утвърден стандарт за България), решаваме да направим така: ако се предоставят пет ваучера за седмицата на родителите, той да има право да прецени в кой ден детето с два ваучера ще яде истинска закуска.

Според наредба номер 9 на Министерството на земеделието храните в детските градини и училищата трябва да са произведени само и единствено по стандарт. Оказва се обаче, че например хляб по утвърден стандарт България произвеждат само 48 фирми у нас.

Законът за храните стои на трупчета, а политиците и от страната на управляващите, и на опозицията се правят, че няма такъв, отчитат от бранша.

"Темата отмря. Никой в момента не комуникира какво става със закона за храните. Излизат нови еврорегламенти, които трябва да дообогатят европейското законодателство и какво от това? Отново се правим, че около Шипка всичко е спокойно."