Топ дестинации се борят със свръхпосещаемост
Секция: Туризъм
12 Март 2018 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Топ дестинации се борят със свръхпосещаемост

/КРОСС/ Най-популярните туристически дестинации в Европа търсят нови начини за справяне с прекомерния наплив от туристи, пише Ройтерс в свой анализ.

Градове като Венеция, Дубровник и Барселона се борят с управлението на тълпите посетители, които ежедневно пристигат с нискотарифните авиокомпании и круизни кораби.

Местните администрации се обръщат към по-нестандартни методи като приложения за смартфони и за споделяне на автомобили, за да се справят с пренаселеността, която започва да пречи не само на местното население, но и на самите туристи.

Загрижеността за сигурността в Египет и Турция и увеличаването на евтините полети засилва ръста на чуждестранните посетители в европейските държави.

В страни като Испания и Хърватска например ръстът на чуждестранните туристи трайно е над 10% годишно през последните години, показват данни на Световната организация по туризъм.

„Пренаселените дестинации са успешни, но има тънка линия между успеха и провала", коментира кметът на Дубровник Мато Франкович по време на туристическото изложение в Берлин.

Вместо да се опитват да ограничат броя на посетителите, които харчат пари за хотели, храна и сувенири, градовете търсят начини да насочат туристическите потоци далеч от най-популярните атракции.

Дубровник например цели да подготви приложение за смартфон до края на 2018 г. То ще позволява на потребителите да научават кога тесните алеи в стария град са претъпкани от хора и ще предлага алтернативни гледки извън стените на града.
Планира се и скорошно тестване на схема за споделяне на автомобили, така че туристите да изследват и околните райони.

Процъфтяващата круизна индустрия е едно от най-големите предизвикателства. В Дубровник многобройните круизни кораби често докарват хиляди хора в рамките на ден, което води до прекомерен шум и пренаселеност на улиците на града.

Местните власти се опитват да намалят броя на круизните кораби, както и да гарантират, че пристиганията се разпределят равномерно през цялата седмица.

Барселона работи върху общ маркетингов план с района около града, за да накара туристите да се отправят отвъд най-известните места.

„Самият град Барселона е малък, но дестинацията Барселона с районите извън града предлага много атракции", казва директорът по туризъм в местната администрация Жоан Торейа Рене.

Дори и Ню Йорк започва кампания за насърчаване на туристите да посещават и кварталите на града извън Манхатън и статуята на свободата. Градът се опитва и да примами повече посетители извън пиковите за града периоди, като предлага разнообразни събития.