Учени откриха връзка между смартфоните и проблемите с психиката
Секция: Наука
12 Март 2018 19:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха връзка между смартфоните и проблемите с психиката

/КРОСС/ Учени установиха, че смартфонът може да предизвика проблеми с психиката на притежателя му, съобщи Лента, като цитира сайта Бизнес инсайдър.

Оказва се, че постоянното звънене и уведомяване задейства хормоните на стреса, предизвиквайки защитна реакция, при която организмът се мобилизира, за да отстрани заплаха. В резултат 89% от американските студенти се оплакват от "фантомно" виброзвънене, при което реагират към смартфона дори когато е изключен. Други 86% от американците уверяват, че постоянно проверяват електронната си поща и социалните мрежи.

Ендокринологът Робърт Лустиг от Калифорнийския университет в Сан Франциско поясни, че телефонното уведомяване поставя мозъка в постоянно състояние на стрес и страх. Затова префронталният кортекс, който отговаря за когнитивните функции, волята, абстрактното мислене, метазнанието, престава да функционира в пълния си обем.

По данни на учените, 97,5% от хората са неспособни да извършат едновременно няколко задачи. Ако човек се е заел с нещо, ще трябва да преустанови заниманието си, за да отговори на телефонно обаждане.

При объркване се повишава нивото на стресовия хормон кортизол, а за неутрализирането му мозъкът се нуждае от хормона на радостта допамин. Казано с други думи, натрупването на стрес при опитите да се свършат едновременно няколко неща води до болестно състояние.