Посолството на Азербайджан с концерт и дегустация по повод идването на пролетта и празника - Новруз
Секция: КУЛТУРА
13 Март 2018 07:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посолството на Азербайджан с концерт и дегустация по повод идването на пролетта и празника - Новруз

/КРОСС/ Концерт и дегустация на азербайджанска кухня ще се проведат на 16 март по повод азербайджанския празник Новруз. Това съобщиха от пресцентъра на Посолството на Азербайджан. Азербайджанците празнуват идването на пролетта със своя много обичан трихилядолетен традиционален празник - Новруз (Нов ден).

Като празник на пролетта, подновяването и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие, но празненствата започват преди това, с четирите вторника преди Новруз. Вторниците олицетворяват елементите на живота - водата, огъня, въздуха и земята.

Новруз е семеен празник, като цялото семейство се събира заедно около хубаво наредена с вкусни национални ястия и сладкиши трапеза.

Новруз, който е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, подкрепя толерантността и културното разнообразие, допринася за солидарността, приятелството и мира. По инициатива на Азербайджан на 23 февруари 2010 г. на 64-тата сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз, като се има предвид, че традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и древните обичаи на цивилизациите на Изтока и Запада.

По този повод ще се проведе концерт на азербайджанската музика, придружен от дегустация на азербайджанската кухня, който ще се състои на 16 март 2018 г. от 18.30 часа в Централния военен клуб (гр. София, бул. "Цар Освободител" №7). В концертната програма ще бъдат представени азербайджански джаз композиции в изпълнение на българска група с ръководител г-н Минко Ламбов.