Преглед на печата днес
Секция: Преглед на печата
13 Март 2018 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата днес

/КРОСС/ Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров в един ден, но в разстояние от няколко часа поискаха Конституционния съд да отмени въвеждането на частна охрана на селата, пише на първата си страница 24 часа.

Мотивът им - така Министерския съвет и МВР абдикират от задължението си да пазят живота и имуществото на хората. "Цацаров и Радев се обединиха срещу ГЕРБ за частната охрана" е заглавието на вестник Сега по темата. Това са разпоредбите, с които ГЕРБ дадоха възможност на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми, които да пазят целите населени места, припомня изданието.

"Нов модерен радар лови шофьорите, които карат с превишена скорост", е една от водещите теми на в.Стандарт. Предимствата на новия апарат е, че автоматично разпознава номерата на автомобила и обработва данните за неговия собственик. Когато премине кола със скорост над зададената, радарът възпроизвежда пет снимки, като една от тях отива с фиша до нарушителя.

Найлони пазят доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", пише на първа страница вестник Дума. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова направи проверка на площадката. По думите й, за съхранението Националната електрическа компания е провела обществена поръчка, но преди подписването на договор, избраната компания се отказала. Така почти година след като "Атомстройекспорт" изпрати в България голяма част от произведеното оборудване, навесите за съоръжението най-после се изграждат от НЕК.

Топлото време носи нови вируси, съобщава Стандарт. Те обаче не са опасни като грипните и не водят до усложнения. Протичат със суха дразнеща кашлица, с болки в гърлото и хрема или трите заедно. Затоплянето на времето ще активизира кърлежите до края на месеца, предупреждава още вестникът.

Повече българи вече живеят по света, отколкото в България. Това казва в интервю за Труд председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. По приблизителни данни, сънародниците извън границата са над 6 милиона българи от български произход, в това число и децата от смесени бракове.