Вицепрезидентът: Тонът на руския патриарх беше неприемлив
Секция: ПОЛИТИКА
13 Март 2018 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

/КРОСС/ „Тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания".

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в „Здравей, България" скандала, който се разрази след гостуването на руския патриарх у нас.

„Ние сме страна, която е признателна към всеки, който е участвал в тази война и който е дал живота си за свободата на България", допълни Йотова.

Според нея продължението на този скандал в руските медии очевидно води към една предизборна кампания в Русия.

„Със сигурност тази реакция на руския патриарх е предизвикана, може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори, както трябва - без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно", каза още вицепрезидентът.

"Първите уроци, които получава един народен представител, е как се приема едно духовно лице. Поклонът пред руския патриарх е поклон и уважение към руската църква. Тя е в основата да я има освободителната война", коментира Йотова някои критики за нейното поведение при посрещането на руския патриарх.

Предстои Илияна Йотова да изнесе лекция относно бъдещето на Европейския съюз другата седмица пред института "Жан Моне" в Швейцария.

„Имам своите критики към това, което представлява ЕС днес. Ще бъда достатъчно откровена, за да говорим по тези теми. Не съм оптимист за това как ще изглежда ЕС след няколко години - от начина, по който функционират институциите, през начина, по който се взимат решения, до бъдещето на финансите на Европа", заяви Йотова.

Относно европредседателството ни тя коментира, че според нея липсва българската позиция, която е отстоявана в контекста на интересите на българските граждани по отношение на финансовата политика, по темата сигурност, както и по отношение на това как въобще ще функционира ЕС.

Тя поясни, че това, че има критичен поглед към начина, по който изглежда ЕС, не означава, че го отрича.

„Най-сериозните поддръжници на ЕС сме хора, които искаме промяна", поясни вицепрезидентът.