Момчил Неков: Трябва да има еднакви субсидии за земеделските производители в ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
13 Март 2018 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: Трябва да има еднакви субсидии за земеделските производители в ЕС

/КРОСС/ Земеделските производители от България, Хърватия, Румъния, Полша, Финландия и др. страни са изправени пред сходни предизвикателства, свързани с промяна в климата, борба със все по-устойчиви болести и вредители, трудности при намирането на работна ръка. За това остава необясним въпросът за разликите в подпомагането и неравните субсидии, които получават. Трябва да има еднакви субсидии, за едно нормално функциониране на единния пазар в ЕС.

Това заяви снощи евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков на извънредно заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП в Стасбург.

„Друг сериозен проблем е разграбването и концентрацията на земя, която е все по-ограничен ресурс. Това е проблем за навлизането на млади и нови фермери. Проблем е и концентрацията на субсидии в ръцете на малко производители. Трябва да се намери успешна формула, която да намери баланса между размера на субсидия и икономическото отражение, например чрез по-голяма подкрепа за производители, които реално създават и поддържат повече работи места в селските райони", коментира още Момчил Неков.

Той допълни, че европейските производители и потребители в различните части на Европа очакват еднакво качество на продуктите от еднаква марка и опаковка.

Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП обсъди доклад относно бъдещето на изхранването и на селското стопанство. Европейският парламент цели приемане на позиция относно бъдещата обща селскостопанска политика и многогодишната финансова рамка. Очаква се това да стане през май тази година, когато и Европейската комисия ще даде своето предложение за бъдещето на бюджета на Европейския съюз.