МРРБ ще си партнира със Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“ при контрола върху влаганите в строежите продукти
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2018 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ ще си партнира със Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“ при контрола върху влаганите в строежите продукти

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Сдружението „Български врати, прозорци и фасади" ще си сътрудничат в изпълнението на съвместни дейности за повишаване на контрола върху влаганите стъклопакети, прозорци, врати и фасади във финансираните с обществени средства строежи в съответствие с принципите на устойчивото строителство.

Това ще стане в резултат на подписано от министър Николай Нанков и председателя на управителния съвет на сдружението Христо Щерев Рамково споразумение за партньорство.

С изпълнението на предвидените в него дейности трябва да се осигури влагането на строителни продукти в строежите, които съответстват на нормативните изисквания за употребата им.

За целта МРРБ в партньорство със сдружението ще разработи изисквания за техническите задания на провежданите от общините обществени поръчки към стъклопакетите, прозорците и вратите, с които да се допълнят Методическите указания за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За тези материали предстои да бъдат обсъдени и проекти на национални изисквания, на нормативни актове и стандарти.

По този начин трябва да бъде приложен на практика водещият световен и европейски опит при изпълнението на специфичните строително-монтажни дейности и осъществяване на техния контрол и приемане.
Предвижда се да бъдат организирани и проведени съвместни инициативи, чрез които обществеността и бизнесът да бъдат информирани за предстоящите дейности.

Ще бъдат проведени и обучения за националните изисквания и добрите строителни практики и повишаване на квалификацията на проектанти, строители и контролни органи. 

По искане на общините, в качеството им на възложители на обществени поръчки по програмата, ще бъдат правени контролни проверки на влаганите стъклопакети, прозорци, врати, елементи на остъклени фасади и други.

Контролът, който цели да провери постигането на проектните изисквания при производителя или доставчика на стъклопакети и прозорци, ще се осъществява по съгласувана с МРРБ процедура на сдружението.