Йорданка Фандъкова: Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2018 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йорданка Фандъкова: Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата

/КРОСС/ Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на язовир "Мърчаево", предава Агенция „Фокус". „Непрекъснато трябва да се следи. Имаме организация за 24-часово дежурство за наблюдение както над общинските язовири, така също и на реките и критичните участъци на територията на общината.

Към момента обстановката е спокойна", каза кметът на София. Тя посочи,че Столична община продължава с действия и наблюдения. Фандъкова отчете, че през 2012 г. язовир „Мърчаево" е бил основно ремонтиран със средства от Междуведомствената комисия. "Поддържаме и системите от информация.

Столичната община беше първата, която създаде специално Звено за аварийно-спасителни дейности. Сега вече е дирекция. Разчитаме на колегите, които са непрекъснато на място", допълни тя. Фандъкова уточни, че язовирите, които са в експлоатация: „Мърчаево", „Мрамор" и „Суходол" 2 се наблюдават непрекъснато.

Тя посочи, че в момента на трите язовира се прави контролирано изпускане, така че да има свободен обем, ако има по-силен дъжд и заради снеготопенето. „Отново сме в сезона на дъждовете. Знаете, че за нас кметове е изключително важно да следим внимателно нивата на реките и язовирите в този период. Виждаме какво се случва навсякъде в такива моменти. Разчитам на кметовете на съответните райони и населени места и на екипите на Аварийно-спасителното звено.

Тук с мен са кметът на район „Витоша" и кметът на Мърчаево", заяви Фандъкова. „Погрижихме се през последните години да направим основни ремонти на общинските язовири", каза кметът на София. „Специално благодаря на „Напоителни системи", защото с тях сме в много тясна координация по отношение на язовирите „Суходол" 1 и „Суходол" 2.", обясни Фандъкова.

Тя поясни, че „Суходол" 2 е общински и се намира нависоко и при обилно снеготопене той се пълни бързо. „Затова сме във връзка с „Напоителни системи", които поддържат по-голям свободен обем в язовир „Суходол" 1. Това ни помогна при последния обилен снеговалеж да нямаме там проблеми", допълни кметът на София.

На въпрос какво е състоянието на язовир „Бели Искър", Фандъкова коментира, че то е нормално. „Поддържа се нивото, което е по предписание.

По отношение на ремонтите, знаете, че Регионалното министерство е водещо", посочи кметът и поясни, че Столична община ще съдейства с всичко, каквото трябва.

Фандъкова отбеляза, че никой не е по-силен от природата и посочи, че понякога валежите са такива, че не могат да се избегнат рискови ситуации.