Страните от постсъветското пространство омаловажават ролята на Русия в историята, заяви руският митрополит Иларион
Секция: Русия
13 Март 2018 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Страните от постсъветското пространство омаловажават ролята на Русия в историята, заяви руският митрополит Иларион

/КРОСС/Ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион Волоколамски е на мнение, че към преразглеждане на историята и омаловажаване на ролята на Русия във важни за Европа събития е склонна не само България, но всички страни от бившия Варшавски договор, предава Интерфакс-Религия.

„Мисля, че в една или друга степен това засяга всичи страни от т.нар. постсъветско пространство и всички страни от бившия Източен блок, почти всички от които днес влизат в състава на НАТО“, коментира митрополитът в предаване на телевизионния канал „Россия-24".

Съгласно думите му, в България се пренаписва историята: още преди няколко години на тържествата по случай поредната годишнина от Освобождението на България от османска власт Русия въобще не е споменавана, макар точно тя да обявява война на Османската империя. 

Коментирайки скандала, който избухна след посещението на патриарх Кирил в България, митрополит Иларион отбеляза: „В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос в освобождаването на България е дала и Румъния, но именно руската е била основната сила, която е осигурила победата“.