Служителите на затворите: Във всички затвори, арести и съдилища върви подписка „Европа и за нас“
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Март 2018 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служителите на затворите: Във  всички затвори, арести и съдилища върви подписка „Европа и за нас“

/КРОСС/ Подписка на служители с искане държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите и за предприемане на незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в Сектор „Сигурност" върви от вчера.

Само за ден са събрани над 1300 подписа на работници и служители в подразделенията на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана". Подписката ще бъде отворена до 21 март, след което ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Петицията, която е инициирана от Синдикат на служителите в затворите в България иска изравняване на възнагражденията на служителите в двете дирекции с останалите служби в сектора за сигурност, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд.

Вчера надзирателите от затвора в Белене, изпратиха подписка до Цецка Цачева, с която настояват министъра на правосъдието в едномесечен срок да предприеме действия по изплащане на парично обезщетение за нарушени трудови права и интереси за 3 години назад, като визират, че не им се отчита и заплаща положения труд в съответствие със закона.

За същия проблем касаещ сериозни нарушения на нормативната уредба Синдикат на служителите в затворите в България е сезиран и от други затвори, което според организацията ще доведе до нов бум на заведени дела срещу правосъдното ведомство, което наскоро предостави информация, че в периода 2010 - 2017 г. е осъдено по 863 дела на служители на ГД „Изпълнение на наказанията" по които е заплатило над 2 911 000 лв.


В същото време вчера, 16 март 2018 г., в национална телевизия, Министър Цачева обясни, че диалогът в Министерството на правосъдието продължава и в ефир поиска предложение за „алгоритъм" как в рамките на бюджета на министерството исканията да бъдат изпълнени.

Синдикат на служителите в затворите в България не само посреща с недоумение това изявление, но и смята, че подобни твърдения на фона на пренебрежителното отношение и мълчаливия отказ на предложенията за пълен анализ на ситуацията, за среща и започване на цивилизовани преговори по смисъла на закона за МВР с Министъра на правосъдието са неприемливи и недопустими.

Синдикат на служителите в затворите в България продължава да настоява за становището на Министър - председателя Бойко Борисов, с оглед на задълженията на Министерския съвет по конституция и на намеренията ни да сезираме компетентните български и европейски институции, предвид това, че в нито една цивилизована държава, където има установен ред не са синдикатите тези, който трябва да канят министри на различни министерства на преговори.

Социалното недоволство в затворите продължава. Локални протести по места са насрочени за :
19-ти март 09.00ч. Бобов дол, 12.00ч. Варна;
20-ти март 08.15ч. Белене;
21-ви март 09.00ч. Ловеч и Враца;
22-ри март 09.00ч. Пазарджик;...
23-ти март 09.00 ч. Стара Загора.
Синдиката на служителите в затворите в България оповести програма, с която продължава кампанията „Европа и за нас". Плана предвижда трети пореден протест в София, пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.